Katerega hišnega ljubljenčka glodavca izbrati?
| Članek je bil prebran 732 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Glodavci so s svojo prikupnostjo, majhnostjo in enostavno nego gotovo ene izmed najbolj priljubljenih domačih živali. Ker je nega večine glodavcev, ki se pojavljajo v naših domovih, nezahtevna in ne terja posebnih izkušenj, se zanje pogosto odločijo tudi družine z otroci, saj so že 6 ali večletni otroci sposobni poskrbeti za svojega morskega prašička, hrčka ali npr, pritlikavega kunca. Poglejmo si, kateri glodavci so najbolj enostavni za nego in katerega izbrati za vašo družino.

Hrčki

Hrčkov je več vrst, a se kot domače živali pojavlja le nekaj vrst. Hrčki so manjši glodavci, ki s svojo prikupnostjo hitro osvojijo srca vseh družinskih članov. So zelo prijazni, a imajo radi svoj mir, zato niso idealna domača žival za tiste, ki si od hišnega ljubljenčka želijo neprestanega crkljanja, božanja in igre. Kot je za glodavce značilno, tudi hrčki večno dneva prespijo, ponoči pa začnejo s svojimi vragolijami in aktivnostmi. V kletki imajo radi kolo, s katerim preganjajo dolgčas. Kletko s hrčkom je bolje ločiti od spalnih prostorov, sicer vas znajo mali puhki ponoči tudi prebuditi. Najbolj pogosta vrsta hrčkov, ki jih imamo za hišne ljubljenček, je ruski hrček. Hrčki so idealni tudi za vse tiste, ki nimajo volje ali časa, da bi pogosto skrbeli za higieno domače živali. Hrčki se namreč čistijo kar sami z rednim umivanjem, tako da morajo lastniki poskrbeti le za steljo in čiščenje kletke na nekaj dni.

Morski prašički

Morski prašiček je za razliko od hrčkov izrazito družaben glodavec, ki bi se ves čas najraje božal, crkljal, počival v naročju in igral s svojimi lastniki. Nega morskega prašička ni zahtevna in zanj zmorejo poskrbeti tudi nekaj let stari otroci. Morski prašički se zelo radi gibajo tudi na prostem, zato jih je smiselno tu in tam spustiti iz njihove kletke. Pred tem je seveda potrebno dobro zaščititi vse majhne špranje ali luknje, kamor bi se lahko skrili, prav tako pa je potrebno umakniti tudi vse kable, saj jih morski prašiček lahko zgrize. Čez dan so te živali nekoliko bolj mirne, ponoči pa precej aktivne. Priporoča se, da vedno kupimo dva morska prašička skupaj, saj so te živali zelo družabne. V primeru, da jih zanemarjamo in jim ne namenjamo dovolj pozornosti, so te živali lahko zelo žalostne in postanejo neaktivne. Več o negi morskega prašička si preberite tukaj.

Pritlikavi kunci

Med najbolj priljubljenimi glodavci, ki jih imajo ljudje za domače živali, so že pritlikavi kunci. Gre za majhne kunce, ki so zelo aktivni in plašni, še posebej, če jih kupite v trgovinah z malimi živalmi, kjer te živali pogosto niso primerno socializirane in navajene na človeka. Rejci z izkušnjami so precej boljši naslov za nakup pritlikavih kuncev, saj so ti kunci običajno bolje navajeni človekove družbe, bolj pogumni in zaupljivi. Pritlikavi kunci se zelo navežejo na svojega lastnika in imajo radi božanje, bojijo pa se višine in nošenja v naročju naokoli po prostoru. Zaradi njihove velikosti jih je primerno večkrat dnevno spustiti po prostori, toda pri tem jih je treba ves čas nadzorovati, saj sicer hitro lahko zgrizejo kakšen kos pohištva ali celo električni kabel. Pri pritlikavih kuncih je potrebno biti pazljiv samo, ko so lačni in jih hranimo ali pa, če se počutijo ogrožene in v nevarnosti –  v tem primeru lahko opraskajo ali celo boleče ugriznejo.

Preberite tudi, katere vrste hrtov poznamo!

© 27. 05. 2018 - Babaloo.si. Oglaševanje.