Katere vrste hrtov poznamo?
| Članek je bil prebran 2,350 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Hrtov je več vrst, skupna in prepoznavna pa jim je specifična silhueta. Gre za vitke pse, z ozkim in suhim telesom, prsni del pa imajo razvit zlasti v globino. Njihove glave so ozke, koničaste in dolge, prav tako je dolg in koničast tudi rep, ki je poleg tega tudi spodvit. Vse te skupne značilnosti delajo hrte za homogeno pasemsko skupino, ki se od ostalih pasem močno razlikuje. Med sabo se posamezne vrste hrtov razlikujejo zlasti po odlakanosti in velikosti kožuha. Od drugih pasem psov pa hrte poleg specifične oblike telesa loči tudi značaj, sposobnosti in vedenjske poteze. Hrti poleg tega veljajo za starejšo, morda celo najstarejšo pasemsko skupino psov. Zaradi posebne telesne zgradbe, so hrti izjemno hitri psi – lahko bi celo rekli, da imajo aerodinamično obliko telesa, ki je kakor nalašč za tekaške preizkuse. Zaradi te lastnosti so hrte v preteklosti in tudi še danes uporabljali za dirke in tekmovanja, temna plat tega pa so odsluženi hrti, ki po končani »tekaški karieri« pogosto končajo v zelo žalostnih razmerah. Prvotno naj bi hrti izvirali iz JZ Azije. Ker imajo izostren vid in lahko dosegajo takšne hitrosti, veljajo za odlične plenilce. Hrte se tako uporablja za lov in za tek.

vrste hrtovVrste hrtov

Hrte v grobem delimo v dve večji skupini:

Pasme hrtov so: afganistanski hrt, arabski hrt (sloughi), irski volčji hrt, madžarski hrt, mali (whipped) in veliki angleški hrt (greyhound), mali italijanski hrt, azijski hrt, poljski hrt, ruski hrt, škotski jelenar, španski hrt, tuareški sloughi (azawakh).

Obstaja tudi nekaj prvinskih tipov hrtov oziroma pasem, ki po FCI standardu niso priznani. Mednje sodijo: pratipski afganistanski hrt (backhmul), ameriški staghound, chortaj, caravan hound, circassian orloff wolfhound, circassian hare hound, cirneco dell’Etna, faraonski pes (pharaoh hound), friesland hound, dhol, ibiški hrt (podenco ibicenco), gorski hrt (mountain sighthound – Rusija), khalag tazi (pratipski afganistanski hrt), kangaroo dog (Avstralija), longhaired whippet, kritikos ichnilatis ali kretikos lagonikos (Kreta), lurcher, svilnati hrt (silken windhound), rampurijski hrt (rampuri hound – Indija), mudhol hound ali pashmi hound, sindh, taigan, starohrvatski hrt (bosnian/croatian sighthound), vaghari saighthound, tsika (Kitajska).

Pomagajte odsluženim hrtom tekačem

Po svetu so se v preteklosti in se tudi danes prirejajo tekaške dirke s hrti, ki so za lastnike zelo dobičkonosne, za hrte pa pogosto pomenijo zelo naporno življenje in žalosten konec. Hrti tekači žal za mnoge lastnike pomenijo le dober zaslužek, zato jih po končani karieri čaka t.i. upokojitev, kar v praksi prepogosto pomeni smrt. Nekateri podatki kažejo, da se selekcija začne že pri mladičih, ki jih načrtno vzrejajo za tekaške dirke. Med 60.000 velikih angleških hrtov, ki se skotijo na Irskem in v Veliki Britaniji naj bi tako ubili kar 40.000 mladičev, ki ne dosegajo strogih standardov psov tekačev. Vsako leto naj bi zavrgli kar 20.000 hrtov, ki niso več primerni za tekmovanja in dirke. Ker je po končani karieri zavrženih tako veliko hrtov, organizacijam za zaščito živali uspe rešiti le vsakega 4 hrta, ki ga lastniki odpišejo. Veliko lahko proti takšnemu izkoriščanju živali naredimo ljudje, pomagamo pa lahko tudi zavrženim živalim in jih posvojimo. Na tak način preprečimo, da bi zavrženi hrti končali na pasjih deponijah, kjer jih čaka evtanazija ali pa da bi na njih izvajali razne boleče poskuse.

Bi tudi vi radi pomagali hrtom? Za več informacij kliknite tukaj.

Preberite tudi prispevek o blagodejnem učinki, ki ga ima voda na človekovo telo. Več!

© 19. 06. 2018 - Babaloo.si. Oglaševanje.