Je brezplačna optimizacija spletnih strani lahko uspešna?
| Članek je bil prebran 567 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Danes smo večinoma navajeni, da se kvaliteto tudi plača. Pa je zares povsod tako? Je mogoče, da je lahko dobra optimizacija spletnih strani tudi brezplačna? Glede na to, da je od tega odvisno, koliko obiska in posledično prometa bo imela neka spletna stran, gre nedvomno za pomembno in tehtno vprašanje.

optimizacija spletnih strani brezplačnoOptimizacija spletnih strani brezplačno je nekaj, kaj bi si verjetno želel marsikdo. Do neke mere se je optimizacije mogoče lotiti brezplačno, če pa hočemo merljive, vidne in zanesljive rezultate, je pogosto potrebno več – več znanja, več strokovnih metod, več denarja. Glede na to, da se glavnina marsikaterega posla dogaja ravno preko spleta, bi moralo biti podjetjem vse lažje plačati tudi za dosego tega cilja. SEO, ki bi bil povsem brezplačen, po drugi strani pa na enaki ravni kakor ga izvajajo najbolj strokovno usposobljeni profesionalci iz tega področja, je zato prej želja, kakor naša realnost. Vendarle lahko za svojo spletno stran brezplačno marsikaj naredite kar sami. Za dvig na najvišje pozicije pa potrebnega precej več, kot le nekaj ključnih besed v domeni in zunanjih povezav na strani.

Kako lahko spletno stran pozicionirate bolje kar sami?

To, da za dobro pozicijo v spletnih iskalnikih potrebujete dobro vsebino, najverjetneje že veste. Problem nastane, ko je spletnih strani na vašo ključno besedo s kvalitetno vsebino precej več kot je dobrih pozicij v iskalniku. Torej, imate dobro vsebino, spletna stran ima privlačno podobo, veliko uporabljate tudi multimedijske vsebine, ki so za uporabnike pogosto bolj privlačne kakor tekst, pa še vedno niste na prvi strani med prikazanimi zadetki. Kaj delate narobe oziroma bolje, kaj bi lahko še izboljšali sami?

Pri ustvarjanju vsebine spletne strani naj se vse vrti okoli tega, da naredite vsebino kar se da bralcu prijazno. To pomeni, da daljše odstavke razbijete na manjše enote, poudarite najpomembnejše in se poslužujete raznih seznamov in alinej. Z alinejami in seznami (številkami, pikami, itd.) boste bralcem olajšali branje, prav tako pa si bodo prebrano vsebino lažje zapomnili. Bistvo je torej, da je vaša spletna stran kar se da »user friendly« oziroma uporabniku prijazna. Ko ustvarjate vsebino zato pomislite, kaki teksti so všeč vam, kako jih najlažje preberete, kaj vas odbija, ipd.

Pokažite bralcu, da poznate vsebino, o kateri pišete in da vas ni sram priznati, če je kakšna pomembna informacija zrasla na zeljniku nekoga drugega. Nasprotno, to, da pisec navaja vire in reference, od koder črpa podatke, je znamenje strokovnosti in tudi verodostojnosti. Pri tem je seveda pomembno, da navajanje ne gre v nedogled in da navajate samo verodostojne in resne reference. Pri tem lahko uporabite tudi zunanje linke, a z njimi ne pretiravajte. Še vedno je za Google namreč pomembno, da je ustvarjena vsebina plod vašega dela.

Spletno stran je potrebno redno posodabljati in objavljati sveže vsebine. Mnoge spletne strani se leta ne spremenijo, nihče ne skrbi zanje in hitro postanejo zastarele. To seveda uporabnika odbije, prav tako pa takšnih okostnjakov ne mara Google, ko razvršča prikazane rezultate. Google ima rad svežo vsebino in spletno stran, ki je živa in se ves čas nekaj dogaja na njej. Po drugi strani pa daje Google prednost raje starim spletnim stranem s svežimi in aktualnimi vsebinami, kakor povsem novim spletnim stranem.

Kako vemo, ali je neka spletna stran uporabniku prijazna? Tako, da se vprašamo, ali se na spletni strani naključni uporabnik lahko brez težav znajde. Če je odgovor da, potem je postavitev strani ustrezna, sicer pa so nujne spremembe. Pomembno je, da je uporabnik vedno samo klik od vseh pomembnih kontaktnih informacij in da se na strani nahaja tudi iskalnik, s katerim lahko išče med objavljenimi vsebinami. Uporabniku prijazna postavitev spletne strani je tudi takšna, da je uporabniku takoj jasna glavna tematika in razdelitev strani.

Preberite si tudi, kakšno naj bi bilo uspešno spletno oglaševanje!

© 20. 07. 2018 - Babaloo.si. Oglaševanje.