Notranja vrata – obnova ali nakup novih?
| Članek je bil prebran 800 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ko smo z družino kupili stanovanje, smo za to porabili večino finančnih sredstev, ki so bila namenjena za to, nekaj malega pa je ostalo še za prenovo. V stanovanju je poprej živela veččlanska družina, zato je bila obraba notranjosti precej vidna. Ker nismo imeli dovolj denarja, da bi še pred vselitvijo lahko izvedli prav vsa obnovitvena dela, smo se odločili, da bomo najprej prenovili tisto, kar je najbolj nujno ali česar se bo kasneje težje lotiti. Tako smo najprej prebrusili parket in položili laminat povsod tam, kjer je bil poprej topli pod. Ko je bilo to urejeno, samo se lotili sten – stene so mojstri temeljito pokitali in zbrusili, nato pa jih polepšali z izbranimi barvami. Poleg notranje opreme, ki smo jo morali dokupiti za naš novi dom, je bilo to vse, česar smo se na začetku lahko lotili.

vhodna vrataKo smo tako nekaj časa bivali v stanovanju, pa smo seveda opazili še nekatere pomanjkljivosti oziroma obrabljene ali poškodovane stvari, ki so nas sčasoma začele vedno bolj motiti. Na prvem mestu so bila gotovo dotrajana notranja vrata in podboji, ki so kazali veliko obrabo. Podboji so bili na več mestih tudi poškodovani in obtolčeni, vrata pa popraskana. Poleg tega so vrata tudi slabo tesnila in bila slab izolator. Tudi kljuke so kazale na to, da jih je v roke prijelo že veliko rok. Vse to so bili razlogi, da smo začeli razmišljati o tem, kako bi prenovili notranja vrata. Imeli smo dve možnosti – ali vrata obnovimo ali pa kupimo nove. Nakup novih vrat bi pomenil skoraj enkrat večji strošek, toda po drugi strani bi bila taka vrata povsem nova in boljše izolirana. Toda kljub temu, smo se na koncu odločili za prenovo notranjih vrat. Prenova vrat nas je namreč manj stala, pa tudi obnovljena vrata so na koncu izgledala odlično. Pri prenovi je prednost tudi to, da je manj razbijanja in manj možnosti, da pri odstranjevanju podbojev poškodujemo stene, pohištvo ali keramične ploščice v kopalnici. Seveda smo želeli, da je prenova izvedena kakovostno in strokovno, zato smo delo prepustili strokovnjakom. Ti so vrata  najprej sneli s tečajev in jih prebrusili ter pokitali. Sledilo je lakiranje in sušenje. Več časa so porabili za podboje, ki jih je bilo treba prebrusiti, pri čemer je manj dostopne kote potrebno brusiti ročno. Nato je bilo potrebno tudi poškodovane in odkrušene dele prekriti s kitom in ponovno pobrusiti. Šele nato so mojstri tudi podboje prebarvali z enako barvo kakor vrata. Ko se je vse dobro posušilo, je sledilo montiranje vrat nazaj na podboje in montaža kljuk. Da bi vrata zares izgledala nova, smo se namreč odločili za bolj sodobne kljuke, ki so naredile zares veliko spremembo. Ker so bila tesnila na vratih že močno poškodovana in dotrajana in so vrata slabo tesnila, smo se odločili tudi za namestitev novih, dvojnih tesnil. S tem so vrata postala tudi boljši zvočni izolator.

Če torej tudi vi premišljujete o prenovi ali zamenjavi notranjih vrat, premislite, koliko ste v tak poseg pripravljeni vložiti. Prenova vrat je lahko narejena zelo kvalitetno, vendarle pa se je pri tem potrebno zavedati, da so nova vrata vendarle nova. Prenovljena vrata nikoli ne morejo izgledati kakor nova, zato je pred dokončno odločitvijo potrebno premisliti tudi o tem vidiku.

Preberite si še več informacij in več novic o vratih!

© 27. 05. 2018 - Babaloo.si. Oglaševanje.