Kako in kje izbrati nove gume za svoje vozilo
| Članek je bil prebran 1.169 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Pnevmatike so ena izmed najbolj pomembnih stvari na avtomobilu. Glede na to, da so edina vez avtomobila in ceste je njihova vloga ključna za varnost na cesti. Zato je toliko bolj pomembno, da vsako leto temu posvetiš toliko več pozornosti.

Pri izbiri gume, je poleg letnega časa kateremu je namenjena, pomembno izbrati tudi pravo dimenzijo ter preveriti tehnični lastnosti le-te. Na trgu poznamo letne, zimske (M+S) in celoletne pnevmatike, med katerimi lahko izbiramo pnevmatike za osebna, terenska in poltovorna vozila.

Pri nakupu ustrezne pnevmatike je potrebno upoštevati 5 ključnih podatkov, ki jih lahko najdeš tudi v dokumentih svojega vozila. Na primeru pnevmatike dimenzije „185/60 R15 82H“ vam bomo skušal razložiti kaj pomenijo oznake na katere je potrebno paziti pri izbiri pnevmatik za svoj jekleni konjiček.

Pnevmatike

POMEMBNE OZNAKE NA PNEVMATIKAH:

širina oz. prečni prerez (185) v milimetrih;

višina (60), ki predstavlja višino stranskega robu, deljenega s širino pnevmatike;

premer (15) platišča, za katerega je pnevmatika primerna (v colah/inčih);

indeks nosilnosti (82), ki pove največjo obremenitev pnevmatike;

indeks hitrosti (H), ki označuje maksimalno hitrost, pri kateri je vožnja z izbrano pnevmatiko še varna.

Pred iskanjem pnevmatik poišči homologacijski kartonček svojega vozila, v katerem so navedene dovoljene dimenzije pnevmatik in vrednosti indeksov.

KAJ JE ŠE POSEBEJ POMEMBNO?

DATUM PROIZVODNJE PNEVMATIKE

Vsaka pnevmatika ima zapisan datum proizvodnje za katerega je dobro, da ni starejši od enega ali dveh let. Le-ta skozi leta izgubi svoje prednosti, ki so pomembne za varnost na cesti.

IZBERI PRAVO VELIKOST

Nikar ne kupuj pnevmatik napačne velikosti, saj je takšen avtomobil tehnično neizpraven. Pred nakupom vedno preveri podatek o dimenzijah, ki je naveden tudi v prometnem dovoljenju.

DODATNE OZNAKE ZA LETNI ČAS

Če je na pnevmatiki oznaka M+S (ang. Mud&Snow) ter imajo pnevmatike oznako snežinke, potem je le-ta namenjena vožnji v zimskih razmerah.

Sneg

Kako izbrati ekološko učinkovite pnevmatike?

Zelo enostavno – poišči EU nalepko, s katero so od novembra 2012 opremljene vse pnevmatike. Oznake na njej ti dajo podatke o glasnosti, porabi goriva ter oprijemu na mokrih površinah, zato je pnevmatike povsem enostavno primerjati med seboj.

Informacije o hrupu: Vrednost nam pove glasnost pnevmatike v decibelih. Raven hrupa je prikazana z 1 do 3 črnimi črtami, pri čemer 1 predstavlja tihe pnevmatike ter 3 predstavlja glasne pnevmatike.

Poraba goriva: Vrednost se označuje na obarvani lestvici z razredi od A-G, pri čemer je oznaka A (zelena) tista, ki predstavlja najmanjšo porabo goriva, oznaka G (rdeča) predstavlja največjo porabo goriva. Za primerjavo: razlika med dvema razredoma lahko predstavlja do 7.5 % manjšo porabo goriva, kar nam v daljšem obdobju lahko predstavlja precejšnji prihranek.

Oprijem na mokri podlagi: Vrednost je na nalepki označena z razredi od A do F, pri čemer A predstavlja najboljši oprijem in F najslabši. Dober oprijem je še posebej pomemben pri zaviranju, saj omogoča precej krajšo zaviralno pot avtomobila.

Asfalt

Kdaj menjati pnevmatike na avtomobilu?

Pri menjavi pnevmatik si moramo zapomniti dva pomembna datuma: 15. november in 15. marec. Do 15. novembra je potrebno naše letne pnevmatike nadomestiti z zimskimi, po 15. marcu pa lahko zimske nadomestimo z letnimi.

Zimske pnevmatike so zakonsko predpisane, zato je potrebno datume menjave vestno upoštevati. Pri nizkih temperaturah namreč letne pnevmatike izgubijo elastičnost in zmogljivost prilagajanja podlagi, kar povečuje tudi zaviralno pot, kar je lahko zelo nevarno.

Zato je priporočljivo, da so že pred 15. novembrom na avtomobilu vse štiri zimske pnevmatike, istega proizvajalca, modela in dimenzij, katere so predpisane za tvoj jekleni konjiček. Da bi vam vsaj malo olajšali nakup pnevmatik lahko na spletni strani AMZS pred vsako sezono preveriš teste letnih in zimskih pnevmatik.

Na trgu lahko najdeš tudi celoletne pnevmatike, ki predstavljajo kompromis med zimskimi in letnimi, vendar so primerne zgolj za tiste, ki avtomobila ne uporabljate veliko, saj so po kvaliteti daleč za zimskimi ali letnimi pnevmatikami.

Za konec še 6 zanimivosti o pnevmatikah, ki jih sigurno niste vedeli!

  1. Največji proizvajalec pnevmatik je Lego, ki letno proizvede skoraj 306 milijonov malih gum.
  2. Pnevmatike so bile prvotno bele barve, a so jim kasneje dodali karbonska vlakna črne barve, s katerimi so želeli gumam podaljašti življenjsko dobo.
  3. Najtežja pnevmatika na svetu tehta 12 ton.
  4. Pri nakupu novega avtomobila v večini zraven ne dobite rezervne pnevmatike
  5. Vsako leto recikliramo več kot 250 milijonov pnevmatik, ki se stopljene mešajo v asfalt in s tem izboljšujejo pogoje na ceti
  6. Ljudje letno v naravo odvržejo več kot 3 milijone ton odpadnih pnevmatik
© 27. 04. 2024 - Babaloo.si. Oglaševanje.