Kljuke za vrata
| Članek je bil prebran 3.888 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ob izbiri kljuk za vrata se človek znajde pred velikim problemom in sicer tem, da je izbira res pestra. Kako se torej odločiti? Večina ljudi se odloči za nakup kljuke za vrata v tistem trenutku ko kupujejo vrata sama saj je montaža tudi del procesa. Imamo kljuke različnih vrst in tipov.

kljuke za vrataPoznamo kljuke, ki si standardne v obliki črke L in tiste, ki so okrogle. Pri okroglih kljukah imamo tudi več tipov funkcionalnosti in sicer nekatere se zavrtijo, z drugimi pa se ne da odpirati vrat in so fiksne.

Poznamo tudi kombinacije kljuk, ko imamo na eni strani okroglo in na drugi strani klasično. Te v veliki meri uporabljamo pri vhodnih vratih, saj je tako težje omogočimo nasilen vstop iz vstopne strani. Varnost je ena izmed ključnih dejavnikov pri izbiri kljuke, čeprav sama kljuka ni v veliki povezavi z varnostjo.

Ključavnica in konstrukcija vrat je bistvenega pomena pri zagotavljanju varnosti.

Ločimo deljene kljuke, kljuke s ščitom, varnostne kljuke, zaustavljalce vrat in ročaje za vrata. Deljene kljuke nam pridejo v pomoč pri vratih, ki imajo svoje zahteve. Se pravi, da morda imamo več ključavnic ali pa je sama kljuka višje oz. nižje od ključavnice. Varnostne kljuke (kot že samo ime pove) so namenjena zagotavljanju večje varnosti in so bolj robustne.

Varnostne kljuke so namenjene za zunanja ali vrtna vrata. Zaustavljalci so novejši tip kljuke, ki je tako kot ročaji za vrata v veliki meri namenjena notranjim vratom, ki so lahko tudi drsna.

© 29. 04. 2024 - Babaloo.si. Oglaševanje.