Organizirajte in uredite svoj dom
| Članek je bil prebran 462 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Vsake toliko se v vsakem domu nabere precej odvečnih stvari. Od krame, ki je sploh ne potrebujemo, pa do stvari, ki več niso na svojem mestu ali smo jih založili. Ker je vedno najtežje storiti prvi korak in se zadeve lotiti, smo za vas zbrali nekaj nasvetov, kako se lotiti učinkovite organizacije in urejanja svojega doma.

pospravljanje doma#1. Skrivnost je v dobri organiziranosti in razdelitvi dela

Pri hitri in enostavni organizaciji svojega doma je ključna dobra razporeditev dela. Nikar se ne bojte prositi za pomoč in hišna opravila smiselno razdeliti. Včasih pač sami vsega ne zmoremo, zato je pomembno, da precenimo, komu bi katero delo najbolj ustrezalo. Če je nered res velik, je celotno pospravljanje najbolje razdeliti na nekaj manjših projektov, ki jih je mogoče opraviti v uri ali dveh. Ko razdelite naloge, premislite, katera opravila lahko opravijo vaši otroci in katere bi najbolj učinkovito lahko uredil vaš mož.

#2. Pospravite hladilnik in kuhinjo

Lotite se tudi pospravljanja hladilnika – vsem izdelkom preverite rok uporabe in zavrzite tiste, ki niso več uporabni. Živila, katerim se življenjska doba počasi izteka, postavite bolj spredaj, da jih boste hitreje porabili. Vsa živila tudi dobro zaprite, pobrišite police, če so polite in v posebne posodice, ki se dobro zatesnijo, pospravite vsa živila, ki imajo močan vonj. Lotite se tudi domače shrambe – živila postavite skupaj po kategorijah oz. po njihovi namembnosti, npr. testenine, riž in ostale prikuhe skupa, žitarice za zajtrk in sadje skupaj, kekse, pripomočke za peko in ostale sladkarije skupaj, itd. Za dobro počutje doma je pomembna tudi urejena kuhinja, ki je srce marsikaterega doma. Čiščenja se je najbolje lotiti korak za korakom, omaro za omaro. Pri tem ne pozabite izprazniti vse predale in police in jih pobrišite. Nazaj na police ali v predale pospravite samo tiste pripomočke, pribor in ostalo, kar zares uporabljate. V predalih si lahko omislite predelne stene, da stvari ostanejo na svojem mestu in da vsebina predalov ostane bolj in dlje časa organizirana. Na vrhnje police zložite stvari, ki jih uporabljate redkeje, npr. enkrat mesečno, nižje pa kozarce in krožnike, ki so v uporabi vsakodnevno. Iz pultov umaknite vse pripomočke, začimbe in ostale stvari, ki jih tam nujno ne potrebujete. S tem daje kuhinja precej bolj urejen in izčiščen videz, pa še na delavnih površinah pridobite.

#3. Čiščenja oken in ostalih zasteklitev se lotite naenkrat

Ko se odločite, da boste počistili okna, se je tega najbolje lotiti naenkrat. Prvi razlog za to so čistila in pripomočki, ki jih potrebujete, drug razlog pa je ta, da bo le na ta način vaš dom, natančneje okna, videti pospravljena – če se lotite čiščenje enega okna za drugim v razmaku nekaj dni, bo tisto okno, ki ste ga počistili prvega, na dan čiščenja zadnjega, ponovno zamazano in potrebno čiščenja, vi pa ne boste imeli občutka, da ste kaj pospravili.

Preberite si več o alu okna AJM.

#4. Uredite si domačo pisarno

V kolikor imate doma tudi prostor za delo, je zelo pomembno, da imate urejeno. To pomeni, da si po možnosti omislite mizo, v katero je mogoče dokumente, računalnik in ostale delovne pripomočke zapreti in pospraviti pred očmi gostov. Najbolje je, da vse elektronske pripomočke shranite v en predal ali koš. Tako boste vedno vedeli, kje imate USB ključke, telefonske polnilce, druge adapterje in kable, brez da bi izgubljali čas za njihovo iskanje. Prav tako spnite vse kable, na delovni mizi pa naj ostane samo tisto, kar zares potrebujete za tekoče delo. Listke z raznimi navodili ali opomniki sproti odstranite, namesto tega pa si lahko omislite kar planer dela. Vsake toliko preverite, ali zares še potrebujete vse dokumente oziroma papirje, ki jih hranite. Znebite se vseh in jih uničite v rezalniku papirja. Dokumente shranjujte v mapah in organizatorjih. In najpomembneje – skušajte urejen delovni kotiček tudi sproti vzdrževati.

#5. Red v kopalnici

Veliko lahko k urejeni podobi doba naredimo tudi s tem, da vzpostavimo red v kopalnici. Za organizacijo kopalnice ne boste porabili veliko časa, pri čemer je najprej najbolje odstraniti vso drobnarijo, ki jo ne potrebujete. Pripomočke ločite na medicinske in kozmetične. Na kopalniški polici naj ostane samo tisto, kar vsakodnevno potrebujete, vse ostalo pospravite v predale, na police, v košare, itd. Sproti preverjajte datume uporabe kozmetičnih pripomočkov in zavrzite tiste, katerim je rok uporabe potekel.

#.6 Otroške igrače shranjujte v košarah in zabojih v otroški sobi

Vsi starši vedo, da se včasih zgodi, da so igrače razmetane po celi hiši. V ta namen je otroke najbolje navaditi na rutinsko pospravljanje. Da se bodo tega opravila otroci raje lotili, jim v sobici pripravite razne koše ali zaboje, porisane z otroškimi motivi, kamor bodo shranjevali svoje igrače. Otroške knjige vedno pospravljajte na posebne police ali v zaboje, plišaste igrače na eno mesto, igrače za ustvarjanje na posebno mesto.

#7. Stvari shranjujte navpično

Nekaj prostora lahko prihranite tudi s tem, da stvari in predmete shranjujete navpično, če je to mogoče. To velja za razne gospodinjske pripomočke, npr. metle, sesalec, desko za likanje perila, športne pripomočke (smuči, deske za smučanje, sup deske, itd.), ipd. Na ta način lahko prihranite kar nekaj dragocenih m2.

Preverite tudi, ali se bolj splača zamenjati stara notranja vrata z novimi ali jih je bolje obnoviti! Več!

© 20. 07. 2018 - Babaloo.si. Oglaševanje.