Nakup in uvoz vozila iz tujine – prednosti in slabosti
| Članek je bil prebran 595 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Številni pri nakupu vozila ugotovijo, da je cena za enake modele avtomobilov v tujini pogosto precej cenejša od cene za tak avtomobil pri nas. Zaradi tega je v zadnjih letih poraslo tudi število uvoženih avtomobilov iz tujine, pri čemer je v ospredju gotovo Nemčija. Razlog za to je morda tudi ta, da Nemci veljajo za zgledne voznike, ki lepo in vestno skrbijo za svoje avtomobile. Številni se zato raje odločijo za uvoz avtomobila iz Nemčije, kakor pa iz Italije ali Francije, saj Italijani in Francozi že pregovorno veljajo za slabše oziroma manj pazljive voznike. Izkušnje kažejo, da so nemški avtomobili, ki se uvozijo v našo državo, tudi zares dobro vzdrževani in so nasploh cenejši od drugih uvoženih avtomobilov iz sosednjih evropskih držav. Ker je nemški avtomobilski trg zelo velik, je pri uvažanju avtomobilov iz Nemčije mogoče izbirati tudi iz zelo široke ponudbe raznih avtomobilskih znamk in modelov vozil. Nekateri so sicer do tovrstno uvoženih avtomobilov iz tujine precej zadržani, saj menijo, da so taki avtomobili pogosto lepotno popravljeni, nato pa novemu lastniku lahko povzročijo marsikatero težavo, spet drugi menijo, da na tak način niti ne prihranimo veliko. Pa si poglejmo, koliko dejansko lahko prihranimo z nakupom in uvozom avtomobila iz Nemčije.

citroenAvtomobili v Nemčiji so cenejši

Gotovo je glavna prednost in razlog za uvoz avtomobila iz tujine, natančneje iz Nemčije ta, da so tam avtomobili cenejši kakor pri nas. Rabljena vozila vas bodo tako v Nemčiji stala manj denarja kakor pri nas. Pri nas je avtomobilski trg pač manjši, manj konkurenčen, pa tudi večina vozil se uvozi, medtem, ko je v Nemčiji kar nekaj močnih avtomobilskih proizvajalcev avtomobilov. Nemški trg je v primerjavi z našim avtomobilskim trgom tudi precej bolj živahen – Nemci tako svoje jeklene konjičke običajno menjajo že na vsake 5 ali morda 6 let, kar pomeni veliko količino rabljenih vozil, ki jih lahko izvažajo – tudi k nam. Pri nas se po krizi zadeve šele počasi vračajo nazaj v stare tirnice, saj je med krizo avtomobilski trg kar nekoliko zamrl. Poleg tega so avtomobili v sosednjih državah mnogo bolj obdavčeni, kot so obdavčeni v Nemčiji. Zanimivo je, da je cena za isti model in enake tehnične specifikacije avtomobila v Franciji, na Švedskem ali v Avstriji lahko za kar nekaj tisočakov višje. Primerjave pokažejo, da je isti model v Nemčiji kar 9 tisočakov cenejši kakor v Avstriji. Nič čudnega torej, da je uvoz rabljenih avtomobilov iz Nemčije tako priljubljen. Za enak avtomobil, npr. c elysee, boste namreč odšteli tudi okoli 5 tisočakov manj, kakor če bi ga uvozili iz drugih evropskih držav ali ga kupovali neposredno na slovenskem avtomobilskem trgu. Je pa res, da je največja razlika v ceni vendarle pri nemških znamkah avtomobilov, ki so izdelani v Nemčiji in po katerih je povpraševanje med krizo še najbolj zrastlo.

Prednosti in slabosti uvoza avtomobila iz tujine

Glavna prednost uvoza je torej cena. Nemški rabljeni avtomobili so cenejši od tistih pri nas, pogosto pa so tudi zgledno servisirani, tehnično ustrezni in povsem brezhibni, pripravljeni za varno vožnjo. Toda, kljub temu, da se zdi, da ni večjih slabosti pri uvozu, je vendarle potrebno biti previden. Še posebej je dobro premisliti, kako želite neko rabljeno vozilo iz Nemčije uvoziti v Slovenijo. Tega se lahko lotite na lastno pest, lahko pa se odločite za posredovanje posrednika. Pri osebnem uvozu avtomobila je glavna prednost ta, da ne rabite plačevati stroškov posrednika, prav tako pa se lahko na lastne oči prepričate, kakšen avto boste uvozili. Seveda je potrebno h končni ceni uvoženega vozila prišteti tudi strošek poti v Nemčijo in nazaj (za gorivo ali karto), ki pa je običajno še vedno precej manjši od razlike v ceni, če bi avto kupili pri nas. Slabost takega uvoza na lastno pest je gotovo tudi ta, da se morate na licu mesta dokaj hitro odločiti, ali boste neko vozilo kupili ali ne – najbolje si je pripraviti oglede vsaj nekaj rabljenih vozil, da v Nemčijo ne potujete zastonj. Ena izmed glavnih slabosti uvoza vozila iz Nemčije brez posrednika pa je ta, da se lahko zgodi, da imate pri registraciji vozila pri nas nato veliko birokratske zmede in celo ovir.

Pri posredniku se izognete vsej dokumentaciji in dogovarjanju, prav tako vam vozilo posrednik pripelje v Slovenijo, s čimer si prihranite pot v Nemčijo. Kljub plačilu posredniških storitev, bo cena za avtomobil, uvožen iz Nemčije, še vedno nižja, kot če bi avto kupili pri nas. Slabost takega posredništva je pod drugi strani to, da avtomobila pred nakupom in uvozom ne boste mogli testirati na testni vožnji. Nekateri se zato takšnega nakupa izogibajo, saj imajo občutek, da kupujejo mačka v žaklju.

Na kaj pred nakupom in uvozom vozila iz tujine nikakor ne smete pozabiti?

Preden opravite nakup in uvoz avtomobila iz tujine, nujno preverite zgodovino dotičnega vozila. Pogosto se pri rabljenih vozilih iz tujine, ki jih iz severnih držav Evrope prodajajo na jug zgodi, da imajo sumljivo ali negativno zgodovino, kar pa kot kupci iz Slovenije težko izvemo. Zgodi se celo, da nekdo kupi in uvozi lepo in cenejše vozilo iz Nemčije, potem pa ima z njim razne težave ter nevšečnosti, na koncu pa se izkaže, da gre pravzaprav za vozilo, ki je bilo karambolirano in uvoženo iz ZDA. Preverba zgodovine rabljenega vozila iz tujine je tako osnova za varen in zadovoljen nakup.

Preberite si tudi poseben prispevek o tem, ali so v tujini avtomobili na splošno zares cenejši kakor pri nas? Več v prispevku.

© 20. 07. 2018 - Babaloo.si. Oglaševanje.