Najpogostejši znaki multiple skleroze
| Članek je bil prebran 497 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Multipla skleroza je ena izmed tistih bolezni našega časa, ki se je gotovo boji večina izmed nas. Gre za najbolj pogosto nevrološko bolezen, ki se najpogosteje pojavlja med mladimi odraslimi –  v to skupino sodijo mladi med 20 in 40 letom starosti. Pri bolezni gre za avtoimunsko bolezen centralnega živčnega sistema. Ko bolezen napreduje, prihaja do propadanja ovojnic živčnih vlaken, ki so odločilnega pomena za prenašanje električnih signalov do možganov, preko česar se nadzoruje delovanje celotnega telesa. Poškodbe in izguba mielina povzročita upočasnjeno prevajanje električnih signalov ali pa njihovo nepravilno prevajanje. Čeprav strokovnjaki že vrsto let iščejo vzroke za nastanek te zahrbtne in hude bolezni, pa zanjo doslej še niso ugotovili razloga. Prav tako pa ni bilo odkrito niti zdravilo. Za bolnike in svojce je najhujše ravno to, da bolezen napreduje zelo nepredvidljivo in da zanjo še ni ustreznih zdravil. Seveda se simptomi med posameznimi bolniki lahko zelo razlikujejo, še težje pa je na začetku bolezen odkriti tudi zato, ker so simptomi pri tej bolezni pogosto zelo podobni simptomom nekaterih drugih obolenj. Bolniki zato na začetku bolezni pogosto sploh ne slutijo, da gre za multiplo sklerozo. Ker je bolezen spočetka težje prepoznati, je dobro vedeti, kateri so tisti simptomi, zaradi katerih se lahko pojavi sum na multiplo sklerozo.

Do tovrstnih težav lahko pride, v kolikor bolezen prizadene male možgane, ki so odgovorni za koordiniranje gibov. Med simptomi so izgube ravnotežja med hojo, težave s prijemanjem, težave z držanjem predmetov, oslabele mišice.

Utrujenost je gotovo eden izmed najbolj splošnih in pogostih simptomov, ki jih navajajo oboleli za to boleznijo. Traja lahko več mesecev, značilna pa je kar pri 80 % obolelih. Utrujenost je lahko neprekinjena, kar obolelemu onemogoča opravljanje tudi lahkih del, ali pa je utrujenost izmenjujoča (izmenjujejo se izboljšanja in poslabšanja). Takšna izmenjujoča utrujenost se pojavi ob zgolj nekaj minutni aktivnosti, po počitku pa mine.

Najbolj značilni simptomi so otrplost, mravljinčenje, pomanjkanje občutka, itd. Vse to vodi v težave s hojo, prijemanjem, držanjem predmetov, žvečenjem, itd. Otrplost oziroma motnje občutljivosti lahko trajajo tudi do nekaj dni, mine pa sama od sebe. Oboleli ta občutek pogosto opisujejo kot mravljinčenje, ki se širi od stopal proti trebuhu in naprej.

Motnje vida se najpogosteje pojavijo med prvimi simptomi, značilno je, da spremljajo utrujenost. Med motnje prištevamo zamegljeni vid, dvojni vid, optični nevritis, bolečine v očeh, nelagoden občutek v očeh, itd. Zelo pogosto se pojavijo tudi neželeni ritmični gibi oči, ki so lahko stalni, lahko pa se pojavljajo le pri pogledu vstran.

Večina obolelih občuti bolečino, ki se kaže kot bolečina v mišicah, sklepih, kitah ali pa kot zbadajoče bolečine, ki se najpogosteje pojavijo na obrazu. Med bolečine se štejejo tudi občutki zbadanja, pekoč občutek, mravljinčenje, itd.

Vrtoglavica in omotica sicer nista najbolj pogosta simptoma multipla skleroze, kljub temu pa se pri določenem odstotku obolelih pojavita tudi ta dva simptoma.

Med simptome te bolezni se štejejo tudi razne težave s spolnostjo npr. erektilna disfunkcija, težave pri spolnem aktu (zaradi spastičnosti), nezmožnost doseganja orgazma (zaradi manjšega občutka), itd.

Gre za mišično zakrčenost, ki je lahko tudi stalna in zelo huda. Najpogosteje se najprej pojavi v nogah. Najprej se motnja lahko pojavi kot neprijetno tiščanje v mišicah, nato pa se temu lahko pridružijo tudi zelo boleči krči v mišicah, kar povzroča tudi nehotene premike udov. Bolnik se lahko v skrajnih primerih povsem zvije v krču. To seveda ovira tako hojo, sedenje, kakor tudi splošno kakovost življenja.

Eden izmed simptomov je tudi ta, da urin ostaja v mehurju, kar pomeni, da bolnik ne zmore prazniti mehurja. Tak urin, ki zastaja, je seveda pravi raj za bakterije, posledica tega pa so lahko okužbe, poslabšanje bolezni, itd. Druga skrajnost oziroma simptom je lahko tudi nasprotna težava – ko ima bolnik nenehno občutek, da ga tišči na stranišče, pa čeprav je količina tekočine zelo majhna, skoraj neznatna. Pogost spremljevalec multiple skleroze je tudi zaprtje.

Kognitivne motnje oziroma težave nastanijo zato, ker lahko bolezen prizadene kateri koli del človekovih možganov. Simptomi so težave z vzdrževanjem pozornosti, tavanje uma, slabši spomin, nezmožnost hitro premestiti fokus, pozabljanje imen, zmanjšanje besednjaka, težave pri razumevanju daljših stavkov, težave z iskanjem pravih besed med pogovorom, itd.

Pogost spremljevalec te bolezni so tudi razne čustvene in psihološke težave. Depresija je značilna za preko 50 % obolelih, pri čemer je najpogosteje odgovor na soočanje z boleznijo samo. Pogosta so nihanja razpoloženja, razdražljivost, jok, nenadzorovana jeza, tesnoba, socialna izolacija, težave v odnosih ali v spolnosti, itd.

Preberite si tudi o: SMS dieta.

© 20. 07. 2018 - Babaloo.si. Oglaševanje.