Ključne lastnosti dobre restavracije
| Članek je bil prebran 1.979 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Kamor koli po svetu odidete, povsod lahko najdete odlične, dobre in slabe restavracije. Razlike med njimi včasih lahko opazite že na daleč, včasih pa se je o kvaliteti posamezne restavracije moč prepričati le z obiskom in pokušanjem jedi. Zares kvalitetnih restavracij je navadno precej malo v primerjavi s povsem povprečnimi. Obstaja nekaj preprostih napotkov in meril, s pomočjo katerih lahko kadar koli in kjer koli ocenite, ali je dotična restavracija vredna vašega obiska, časa in denarja.

restavracija hranaDobra restavracija navadno nikoli ne streže jedi iz več različnih kuhinj. Če namreč določena restavracija ponuja vse od a do ž, v vseh letnih časih, potem se moramo vprašati o sami svežini sestavin in kakovosti kuharjev. Če restavracija nudi pize, tradicionalno hrano nekega naroda, solate, mehiške specialitete, ribje jedi pa še vegetarijanske menije, potem bodite nekoliko pozorni. Pogosto je namreč resničen rek »manj je več«. Kdor ponuja jedi iz tako različnih svetovnih kuhinj, s tako različnimi načini priprave in iz tako raznolikih, večinoma na sezone vezanih sestavin, navadno ne nudi kvalitete, temveč kvantitete. Zato je morda bolje, da se tovrstnih restavracij, ki nudijo vse, ognete in poišćete kakšno specializirano restavracijo – na primer restavracijo, ki streže samo suši. Za takšno restavracijo lahko še zmeraj ugotovimo, da nam ne ustreza, vendarle pa je precej manjša možnost, da vam bo suši pripravljal nekdo, ki se je izšolal za picopeka in tako obvlada povsem drugo področje pripravljanja hrane.

RestavracijaPoleg kriterija raznolikosti, je dobro biti pozoren tudi na svežino sestavin. Najbolje je tako zaviti v restavracije, ki svoje jedilnike spreminjajo glede na sezone oziroma letne čase – tako pozimi ne nudijo svežega paradižnika, ampak kot prilogo oziroma solato na primer ponudijo zelje. V vsakem primeru bi morala biti ravno kvaliteta sestavin pri gostih na prvem mestu. Poleg same kvalitete priprave hrane, je zagotovo pomemben dejavnik sam ambient oziroma interier. Če določena restavracije že izgleda dvomljivo, navadno tudi je dvomljiva. Izgled namreč veliko pove tako o lastniku in njegovi skrbi za restavracijo, kakor tudi o njegovem odnosu in spoštovanju njegovih gostov. Prijeten ambient včasih tudi povzroči, da spregledamo kakšen »kiks« pri sami pripravi jedi ali strežbi. Naslednji pomemben dejavnik je profesionalnost osebja. Brez dobrega, izurjenega in predvsem prijaznega ter ustrežljivega osebja preprosto ne gre. To pomeni, da morajo biti dobri kuharji in natakarji primerno plačani, po drugi strani pa morajo na delu in v odnosu do svojih strank kazati vso svojo profesionalnost, ki jo premorejo. Neprijazna postrežba lahko namreč prežene marsikaterega gosta, pa naj bo hrana v določeni restavraciji še tako dobra.

Pomemben faktor za uspešnost neke restavracije je gotovo tudi higiena kuhinje, miz in stranišč. Pogosto gostje celo pravijo, da je moč čistočo neke restavracije oceniti po skrbi, ki jo osebje namenja čistoči stranišč. Zato je ključno, da se večkrat dnevno, sploh če je v restavraciji veliko ljudi, preveri in zamenja wc papir, počisti umivalnike in wc-je, ter nasploh poskrbi za čist in urejen izgled sanitarij. Marsikdo namreč lahko izgubi tek, če naleti na umazano, neurejeno stranišče, brez mila ali brisačk za roke in brez toaletnega papirja. Vse omenjeno razmejuje dobre restavracije od slabih.

© 28. 04. 2024 - Babaloo.si. Oglaševanje.