Kakšna naj bodo vrata nič energijske hiše?
| Članek je bil prebran 106 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Energijska učinkovitost je nekakšna trajnostna filozofija prihodnosti, ki jo podpira tudi država in ki se jo vse bolj upošteva že v fazi načrtovanja stavb. Odločitve o orientaciji oken, o debelini stavbne izolacije, o načinu prezračevanja in reševanju toplotnih mostov, je potrebno sprejeti še preden se prične z izgradnjo. Omenjene odločitve pa so povezane tudi s pravilno izbiro stavbnega pohištva, to je, vrat in oken.

Se odločate za nič energijsko hišo (sNES)?

Najprej je potrebno poudariti, da nobena hiša ne more biti povsem nič energijska, saj hiša oziroma njeni uporabniki porabljajo energijo za kuhanje, umivanje, ogrevanje itd. Hiša tako v vsakem primeru porablja energijo. Res pa je, da lahko porabo energije načrtujemo in jo privedemo na minimum. Izraz nič energijska stavba (s NES) pomeni tako stavbo, katere energetske potrebe so zmanjšane in stroškovno optimizirane. Stavba mora biti načrtovana tako, da vsi njeni elementi prispevajo k varčevanju energije in k ohranjanju toplote ter tako, da ne obremenjujejo okolja s škodljivimi materiali ali kako drugače.

Izkoristite subvencije Eko sklada

Eko sklad ponuja fizičnim osebam različne oblike finančne pomoči za njihove okoljske naložbe. Med te šteje tudi zmanjševanje toplotnih izgub pri obnovi obstoječih stanovanjskih stavb. Kredit lahko pridobijo stavbe, ki so pridobile gradbeno dovoljenje pred 1.1.2010. Kredit se dodeljuje za odstranitev dotrajanega energetsko potratnega zunanjega stavbnega pohištva – okna in druge vrste zasteklitev ter vrata (vhodna, balkonska, garažna) – z energijsko optimiziranim stavbnim pohištvom. Le-to pa mora ustrezati standardu SIST EN 14351-1:2006+A1:2010. Pridobite lahko tudi kredit za obnovo toplotne izolacije stavbe, ki, lahko, v kombinaciji s prvim kreditom že močno izboljša energetsko potrošnjo starejših nepremičnin in jih pripelje do željenega minimuma.

Vrata nedvomno igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju toplotnega udobja in prijetnega vzdušja v vsakem domu. Če boste gradili nič energijsko hišo ali prenavljali starejšo s ciljem doseganja nič energijskega standarda vam bo pravi svetovalec v izjemno pomoč. Vrata priznanega proizvajalca AJM dosegajo zahtevani standard energijske učinkovitosti, ob tem pa so njihova vrata našla svoje mesto že v veliko pasivnih in nič energijskih stavbah. Predstavitve teh projektov lahko preverite  na njihovi spletni strani.

 

© 20. 07. 2018 - Babaloo.si. Oglaševanje.