Vse o registraciji domen
| Članek je bil prebran 1.912 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Registracija domene naj bi bil razmeroma enostaven postopek, ki ga namesto vas z lahkoto uredi kateri izmed spletnih ponudnikov – registrarjev. Na spletu tako lahko preverite ponudbo in okvirne cene letnega zakupa, s tehničnimi zahtevami same registracije pa se lahko namesto vas ukvarjajo za to usposobljeni strokovnjaki. Registracija domene zajema celoten proces – od iskanja ideje za ime domene, pa do vpisovanja lastniških podatkov za izbrano oziroma zakupljeno domeno.

Izbira imena

Prvi korak je izbira imena domena. Ime naj predstavlja vas, vaše izdelke ali dejavnost, po kateri vas bodo kupci na spletu iskali. Če za ime domene izberete kar ime podjetja, morate biti precej prepričani, da je vaše podjetje že prepoznavna blagovna znamka, ki jo potencialni kupci poznajo in jo bodo vtipkali v spletne iskalnike. Ime domene je lahko tudi hudomušno ali inovativno, s čimer pritegnete več uporabnikov spleta. V izbiro domene velja vložiti precej časa in premisleka. Če gre za podjetje, je smiselno zbirati več predlogov sodelavcev in na koncu glasovati ali kako drugače izbrati najprimernejše ime.

Prenosni računalnikAli je ime domene še prosto?

Ko imamo ime domene, je najprej potrebno preveriti, če je izbrana imena še prosta. To je mogoče storiti na spletnih straneh kot je na primer spletna stran Arnes. Če je domena še prosta, jo je dobro čim prej registrirati oziroma zakupiti.

Letni zakup

Domeno se običajno zakupi za obdobje enega leta, lahko pa tudi za več let (do 10 let). Po letu dni je potrebno registracijo domene podaljšati.

Podaljšanje domene

Ko se odločite za spletnega registrarja, poglejte tudi, koliko vas bo prišlo vsakoletno podaljšanje zakupljene domene. Če domene ne želite več imeti, jo preprosto ne podaljšate in jo spustite iz karantene v prosto prodajo.

Vpis lastniških podatkov

Ko domeno zakupite in registrirate, je potrebno vpisati tudi prave lastniške podatke. S tem si zagotovite polnopravno lastništvo nad izbrano domeno.

© 29. 04. 2024 - Babaloo.si. Oglaševanje.